Chardonnay Sour to bardzo popularny drink w Ameryce Południowej, głównie w Chile. Z tego powodu postanowiłem opisać go również na moim blogu. Zaczynamy!
Jak można sobie wyobrazić, przepis na „kwaśne szardone” nie różni się zbytnio od innych drinków z rodziny sour. No może poza tym, że jego smak jest dość łagodny, a to dlatego, ponieważ białe wino ma mniej alkoholu niż taka wódka, pisco czy whisky.
Najważniejsze podczas przygotowywania naszego Chardonnay Sour jest to, aby dokładnie przestrzegać przedstawionych poniżej proporcji. W przeciwnym razie koktajl po prostu nam nie wyjdzie.
Przyznam, że w sieci istnieje wiele przepisów różniących się od siebie składnikami. Po przestudiowaniu wielu stwierdzam, że niektóre z nich są naprawdę wymyślne. W związku z tym, sporządzenie tego idealnego zajęło mi trochę czasu. No ale myślę, że moje próby warte były zachodu, ponieważ koktajl smakuje wyśmienicie. A to dlatego, ponieważ aby nieco urozmaicić ten prosty drink z winem, dodam do niego domowej roboty syrop cynamonowy! Polecam!
SYROP CYNAMONOWY
Składniki:
- 200 g cukru
- 200 gr wody
- 2 laski cynamonu
Przygotowanie:
- Do garnka dodaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Następnie odstaw garnek, poczekaj, aż syrop ostygnie i przelej do butelki, najlepiej szklanej.
CHARDONNAY SOUR
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) wina Chardonnay
- 1 uncja (30 ml) soku z cytryny
- 1 uncja (30 ml) syropu cynamonowego
- pół łyżeczki albuminy lub białka jajka (opcjonalnie)
- lód + kilka kropli angostury
Przygotowanie:
- Po kolei wlej wszystkie składniki do shakera i mocno potrząśnij przez 20 sekund.
- Przelej drink do małej szklanki, lub do kieliszka od prosecco, dodaj 2-3 krople angostury i gotowe. Na zdrowie!
Zapoznaj się z innymi przepisami: