Mimo swojej nazwy, koktajl Americano nie ma zbyt wiele wspólnego z kawą o takiej samej nazwie, którą większość z nas pije każdego ranka. Ta włoska mikstura, to nic innego jak połączenie Campari z czerwonym wermutem i dodatkiem wody gazowanej.
Ten mocny w smaku drink zyskał sławę we Włoszech już około dwa wieki temu, a swoją nazwę zawdzięcza turystom z Ameryki Północnej, którzy w okresie letnim nagminnie spędzali wakacje na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Warto tutaj zauważyć, że w pierwszej połowie XIX wieku w Europie Zachodniej panowała moda na „amerykanizację” wszystkich nazw. Z tego właśnie powodu, aby zachęcić Amerykanów do zakupu tego koktajlu, Włosi nazwali go „Americano”.
Americano z włoskim Campari
Podobnie jak inne włoskie drinki, takie jak na przykład Negroni, czy Boulevardier również Americano przyrządza się z typowo włoskich składników: Campari i Vermouth Rosso. A najfajniejsze w nim jest to, że do jego przygotowania nie potrzeba shakera barmańslkiego. Wszystkie alkohole po prostu dodajemy do szklanki od whisky, wraz z lodem, mieszamy, dopełanimy wodą gazowaną i nasz drink jest już gotowy.
Ps. W niektórych przepisach, które znajdziesz w Internecie, ich autorzy nie dodają wody. Ja jednak wolę rozcieńczyć co nieco, aby alkohol za szybko nie uderzył do głowy 🙂
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Campari
- 2 uncje (60 ml) Vermuth Rosso
- 1,5 uncji (45 ml) wody gazowanej
- lód
- pół plasterka pomarańczy
Przygotowanie:
- Dodaj 4-5 kostek lodu do szklanki od whiskey.
- Wlej Campari, Vermouth i wymieszaj łyżką barmańską.
- Teraz napełnij wodą gazowaną i ponownie wymieszaj.
- Udekoruj plasterkiem pomarańczy 🙂
Przeczytaj także: