Za oknem coraz chłodniej, temperatury spadają gdzieniegdzie poniżej zera, a w niekórych regionach kraju spadł juz nawet śnieg. Za chwilę świętować będziemy jeden z moich ulubionych okresów w roku – Boże Narodzenie a póżniej Nowy rok. Z tej właśnie okazji przygotowałem przepis na Ginger & Maple – drink, który dosknale sprawdzi się na zimowe, długie i mroźne wieczory.
Ginger & Maple to innowatorski koktajl, którego smak z pewnością u wielu z Was wzbudzi sympatię (mam nadzieję :)). Tak naprawdę, można go przyrządzać nie tylko zimą, ale również latam, ponieważ świetnie orzeźwia i gasi pragnienie ;). Trunek charakteryzuje bogaty, solidny smak dojrzałego rumu, który świetnie dopełnia piwo imbirowe. Brzmi ciekawie? Czytaj dalej…
Ginger & Maple z syropem klonowym
Ten smakowity drink z rumem wyróżnia się między innymi tym, że do jego przygotowania używa się syropu klonowego, którego smak koncertowo łączy się z ciemnym rumem typu, Capitan Morgan, albo Havana 7, czy Bacardi.
Mam nadzieję, że odważysz się sporządzić drink Ginger & Maple w domu, ponieważ wcale nie wymaga on jakichś specjalnych umiejętności, a za to z powodzeniem zastępuje inne popularne zimowe napoje alkoholowe, takie jak np. Hot Toddy. Dodatkowo, wszystkie potrzebne składniki spokojnie znajdziesz w każdym większym sklepie samoobsługowym, nawet syrop klonowy 🙂
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) ciemnego rumu
- 0.7 uncji (20 ml) syropu klonowego
- 0,5 uncji (15 ml) soku z limonki
- 150 ml piwa imbirowego
- lód
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Dodaj kilka kostek lodu do szerokiej szklanki, lub słoika (patrz zdjęcie).
- Teraz połącz rum, syrop klonowy, sok z cytryny i wymieszaj.
- Wlej piwo imbirowe i ponownie (delikatnie) wymieszaj łyżeczką.
- Udekoruj kawałkiem mandarynki, lub skórką pomarańczy i voila 🙂
Inne przepisy, które pewnie Cię zainteresują: