Jägermeister to gorzki, bardzo aromatyczny i zarazem słodki likier ziołowy rodem z Niemiec, wykonany z sekretnej mieszanki, w której skład wchodzi ponad 50 ziół, owoców i przypraw. Ów destylat jest bardzo znany zarówno w Europie, jak i na całym świecie, a drinki z Jagermeister serwowane są w bardzo wielu barach i klubach zarówno w Niemczech, jak i w innych krajach starego kontynentu.
Zazwyczaj destylat pijamy w formie tzw. shotów, lub mieszamy z RedBullem, robiąc bardzo popularne ostatnimi czasy bomby Jagger. Istnieje jednak wiele innych przepisów na drinki z Jagermeister, może i nieco mniej popularnych, ale jakże smakowitych. Dlatego też w tym artykule przedstawię 11 opcji z tym ziołowym likierem, miejąc jednocześnie nadzieję, że zachęcę Was do poeksperymentowania w domu 🙂
Drinki z Jagermeister nie tylko dla koneserów
Spis Treści
ToggleCzęsto zadajemy sobie pytanie: „Z czym pić Jagermeister„, ponieważ tak naprawdę mało kto zna sprawdzone i proste przepisy z nim związane. Powiem szczerze, że ten Niemiecki likier ziołowy smakuje wyśmienicie w pojedynkę z lodem, lub jako szot. Z roku na rok, coraz to więcej koneserów Jaggera przekonuje się jednak, że można z niego przygotować całkiem smakowite koktajle, oraz wyborne szoty.
Jedyne o czym powinniśmy pamiętać, to to, że drinki z tym apetycznym destylatem (szczególnie wymieszane z innymi alkoholami) potrafią naprawdę szybko uderzyć do głowy. Dlatego też, osobiście radzę mięć się na baczności, szczególnie jeśli jesteś jedną z tych osób o tzw. słabej głowie 😉 A teraz przejdźmy juz do naszych przepisów.
1. Malibu Surfer on Acid
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) Malibu
- 1 uncja (30 ml) Jagermeister
- 30 ml soku ananasowego
- lód
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do shakera.
- Mocno wstrząśnij i wlej do średniej szklanki typu old fashioned wraz z lodem.
- Udekoruj wedle uznania.
2. Colt 45
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) dżinu
- 2 uncje (60 ml) Jagger
- 150 ml Red Bulla
- lód
Przygotowanie:
- Włóż parę kostek lodu do szklanki.
- Dodaj wszystkie składniki jeden po drugim.
- Zamieszaj łyżką barmańską i gotowe 🙂
3. Fright night in the groove
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Jagermeister
- 0,5 uncji (15 ml) tequili
- 0,5 uncji (15 ml) syropu cukrowego
- 1 uncja (30 ml) świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego
- plasterek grejpfruta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do shakera dodaj Jagermeister, tequilę, syrop i sok grejpfrutowy.
- Mocno wstrząśnij przez kilka sekund.
- Wlej koktajl do małej szklanki, w której serwuje się whiskey sour.
- Udekoruj plasterkiem grejpfruta.
4. Window maker
Jeśli nadal nie jesteś przekonan@ z czym pić Jagermeister, zapoznaj się z kolejnymi przepisami, które przygotowałem dla Was poniżej. Na pewno każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Chociaż jak dla mnie, to wszystkie pozycje w tym artykule są warte grzechu 😉
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) Jagermeister
- 1 un (30 ml) wódki
- 1 un (30 ml) Kahlua
- 3-5 kropli grenadyny
- lód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do shakera wraz z kilkoma kawałkami lodu.
- Wstrząśnij przez około 20 sekund.
- Wlej do szklanki, udekoruj wedle uznania i voila 🙂
5. Bed of roses
Składniki:
- 1.5 uncji (45 ml) Jagermeister
- 1.5 uncji (45 ml) soku z cytryny
- 1 uncja (30 ml) grenadyny
- 0.5 uncji (15 ml) soku z limonki
- ćwiartka limonki do ozdoby
- lód
Przygotowanie:
- Do szejkera po kolei dodaj: 3 kostki lodu, Jagermaister, sok z cytryny, sok z limonki i grenadynę.
- Dobrze wstrząśnij.
- Wlej koktajl do schłodzonej kieliszka od margarity.
- Udekoruj połową cytryny. Smacznego!
6. Mastermix cóctel
Składniki:
- 1.5 uncji (45 ml) Niemieckiego likieru
- 1 uncja (30 ml) wytrawnego wermutu (np. wytrawne martini)
- 3 krople angostury
- 1 wisienka konserwowa do ozdoby
- lód
Sposób przygotowania:
- Do szklanki dodaj: kolka kostek lodu, Jagger, wermut i angosturę, a następnie wymieszaj łyżeczką barmańską.
- Teraz przelej drink do schłodzonego kieliszka koktajlowego typu martini.
- Wrzuć wiśnię do koktajlu jako dekorację.
7. Chocolate stag
Na mojej liście na smakowite drinki z jagermeister nie mogło zabraknąć przepisu na jeden z moich ulobionych trunków, tym razem z syropem czekoladowym. Gorąco pocecam.
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Jagermeister
- 2 uncje (60 ml) syropu czekoladowego
- 1 uncja (30 ml) whisky (najlepiej szkockiej)
- lód
Przygotowanie:
- Po kolei wkomponuj wszystkie składniki do shakera i mocno potrząśnij przez około 20 sekund.
- Przelej koktajl do średniej szklanki z lodem.
8. Red headed chick
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) Jagermeister
- 1 uncja (30 ml) Archers Peach Schnapps o smaku brzoskwiniowym
- 2 uncje (60 ml) soku żurawinowego
- lód
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki po kolei wlej do shakera, wraz z kilkoma kostkami lodu.
- Mocno potrząśnij przez kolkanaście sekund.
- Przelej do średniej wielkości szklanki i udekoruj wedle gustu.
9. Grizzly Bear
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) Jagermeister
- 1 un (30 ml) Amaretto (Disaronno)
- 1 un (30 ml) Kahlua
- bita śmietana
- lód
- kawałki czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, z wyjątkiem śmietany, wymieszaj w shakerze, potrząsając przez kilka sekund.
- Otrzymany koktajl wlej do szklanki typu highball. Na jego powierzchnię dodaj ubitą śmietanę.
- Jako dekorację polecam użyć drobne kawałki czekolady.
10. Jagger Tea
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Jagger
- Filiżanka schłodzonej herbaty
- Kilka plasterków cytryny
Sposób przygotowania:
- Wlej Jagermeister do kufla, a następnie dodaj herbatę i zamieszaj.
- Udekoruj kawałkami cytryny.
11. The sweet deer
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Jagermeister
- 5 uncji (150 ml) coca coli
- 1 gałka lodów waniliowych
Przygotowanie:
- Dodaj schłodzony Jagermeister do szklanki podobnej do tej, w której przygotowuje się pina coladę.
- Teraz wlej coca-colę, a na koniec dołóż jedną gałkę lodów waniliowych.
- Udekoruj wedle własnych preferencji.
To wszystko na dzisiaj. Mamy nadzieję, że spodobały Ci się moje przepisy na drinki z jagermeister. Zachęcam Cię do wypróbowania wszystkich z nich, a także do zapoznania się z innymi wpisami na moim blogu.
Do usłyszenia.
Przeczytaj także:
Komu sam likier wydaje się zbyt hardcorowy niech spróbuje z mlekiem – jak malibu. Smacznego
Hej Bart. Jeszcze nie próbowałem z mlekiem. Dzięki za info. Muszę wypróbować.
Dzięki Bart. Dziś spróbuje