Ananas i mięta zawsze idą w parze. A jeśli do takiej mieszanki dodamy trochę cukru i alkohol, otrzymamy pyszne, egzotyczne mojito.
Jak już pewnie zauważył@ś, jestem wielkim fanatykiem przepisów na drinki z rumem, toteż na moim blogu znajdziesz całą masę recept na koktajle z tym właśnie destylatem. Jednym z nich jest Ananasowo-miętowe Mojito o wyborowym i rześkim smaku.
Pyszny, atrakcyjny, lekki – tak w 3 słowach można opisać ten napitek na bazie rumu, którego smak kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami podczas letnich wakacji. Myślę, że Ananasowo-miętowe Mohito może służyć jako idealne antidotum nawet w najgorętsze lipcowo-sierpniowe dni. Również dlatego, ponieważ nie jest ono w ogólę skomplikowane, pod warunkiem, że przygotujesz je bazując się na poniższym przepisie 🙂
Miąższ z ananasa i mięty
Zacznijmy od przygotowania pulpy ananasowej z miętą, którą w kolejnych krokach dodamy do naszego koktajlu. Będziemy do tego potrzebować…
Składniki:
- 0,7 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka listków mięty
- 2 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego na małe kawałki
Przygotowanie krok po kroku:
- Dodaj cukier i wodę do małego rondelka.
- Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając łyżką, do czasu aż cukier się rozpuści.
- Zdejmij garnek z ognia, odczekaj 5 minut, dodaj miętę, a następnie przykryj pokrywką i pozostaw do ostudzenia.
- Gdy syrop ostygnie, odcedź go i wlej do blendera.
- Dodaj również kawałki ananasa do tego samego blendera i zmiksuj razem z syropem miętowym, aż cała substancja nabierze gęstej konsystencji.
- Nasz miąższ jest już gotowy. Przelej go do słoika i przechowuj w lodówce maksymalnie 7 dni.
Mojito miętowo-ananasowe – przygotowanie
OK…najtrudniejsza część już za nami. A skoro mamy już gotową pulpę, możemy przejść do przepisu. Do dzieła!
Składniki:
- 1 uncja (45 ml) rumu
- 2 uncje (60 ml) miąższu ananasa z miętą
- 0.5 małej limonki pokrojonej w ćwiartki
- 1 łyżeczka cukru
- 6 liści mięty
- kruszony lód
- woda gazowana do wypełnienia
Przygotowanie – krok po kroku:
- Do szklanki wrzuć pokrojoną w małe kawałki limonkę, listki mięty, a na koniec wsyp łyżeczkę cukru.
- Duś lekko tłuczkiem (mudlerem) aż limonka wypuści sok (pamiętaj aby nie przesadzać i nie miażdżyć owocu).
- Dodaj miąższ ananasa, który przygotowaliśmy wcześniej, biały rum i wszystko razem zamieszaj.
- Dodaj kruszony lód do 3/4 objętości szklanki i jeszcze raz zamieszaj.
- Wypełnij wodą gazowaną, a na końcu udekoruj kawałkiem ananasa i listkiem mięty. To wszystko, koktajl jest już gotowy 🙂
Mam nadzieję, że spodobał się Wam przepis na ten prosty drink i oczywiście zachęcam do przygotowania go w domu. Do zobaczenia wkrótce.
Krzysztof
Inne wpisy na blogu: