Miał@ś już możliwość posmakować pyszny włoski aperitif o nazwie Ramazzotti, który podbija podniebienia pasjonatów koktajli na całym świecie? Jeśli nie, teraz nadarza się ku temu sposobność, ponieważ w dzisiejszym artykule przedstawię Ci przepis na orzeźwiający drink o nazwie Rosato & Co, właśnie z Ramazzotti w roli głównej. Zaczynamy…
Rosato & Co
Rosato & Co to super orzeźwiający i pyszny napitek, w sam raz na lato. W jego skład (oprócz Ramazzotti), wchodzi trochę ginu, własnej roboty syrop z imbiru, którego przepis znajdziesz tutaj (zapewnia pikantny smaczek), oraz sok z limonki. Ahh … na koniec nasz drink (tak jak na zdjęciu) polecam „ozdobić” plasterkiem jabłka.
Co tutaj dużo pisać; Rosato & Co to jeden z ulubionych koktajli mojej lubej, szczególnie, gdy za oknem dokucza upał. Ja osobiście lubię dodawać do niego nieco więcej ginu niż jest to pokazane w przepisie (uwielbiam smak goryczki), ale tak naprawdę, to możesz sobie do woli rewolucjonizować i zmieniać receptę na ten prosty drink.
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) Ramazzotti Aperitivo Rosato
- 0.5 uncji (15 ml) London Dry Gin
- 0,5 uncji (15 ml) soku z cytryny
- 0,3 uncji (9 ml) syropu imbirowego
- 5 plasterków zielonego jabłka
- tonik
- kostki lodu
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Do shakera wlej Ramazzotti Aperitivo Rosato, gin, sok z cytryny, syrop imbirowy, a na koniec dosyp kilka kostek lodu.
- Solidnie wstrząśnij przez kilka sekund.
- Wlej otrzymany koktajl do szklanki, lub do kieliszka z dużą ilością lodu.
- Bardzo ostrożnie i za pomocą łyżki barmańskiej dopełnij tonikiem.
- Udekoruj 2/3 plastrami jabłka i/lub listkami mięty.
Przeczytaj także: