Pikantny, słodkawy, a jednocześnie lekko wytrawny – czyli kolejny bohater na naszym blogu o nietypowej nazwie: Tykanie Zegarka (Tick Tock of the Clock).
Podczas przygotowania niektórych koktajli przyzwyczajeni jesteśmy dodawać do nich co najwyżej kilka kropel angostury, celem wzmocnienia ich smaku i aromatu. Świetnym przykładem są tutaj takie trunki jak: Old Fashioned, czy chociażby stara, poczciwa Wódka Sour. W przypadku Tick Tock of the Clock, dodaje się jednak aż 8 ml bitter angostura, co dla wielu może wydać się dość niespotykane. Mimo tego, gorąco zachęcam do przygotowania tego prostego drinka w domu, bo naprawdę warto. 🙂
Tykanie zegarka z syropem imbirowym
Sporządzając koktajl „Tykanie Zegarka” musimy także uzupełnić go o syrop imbirowy, który z kolei szybko można przygotować w domu. Po prostu posiekaj korzeń imbiru, połącz go z cukrem i wodą, a na końcu zagotuj. Później, z tego samego syropu będziesz mógł zrobić inne trunki, których przepisy znajdziesz na moim blogu, jak na przykład Moscow Mule.
Aby zrobić syrop imbirowy dodaj do garnka:
- 300 ml wody
- 120 gr cukru białego lub brązowego
- 60 gr imbiru startego lub pokrojonego na małe kawałki
Przygotowanie:
- Wlej wszystkie składniki do garnka i pozostaw na dużym ogniu, do czasu aż mikstura zacznie się gotować.
- Następnie zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Teraz zdejmij syrop z ognia, odczekaj kilkanaście minut aż przestygnie, a na końcu przecedź go przez sitko do butelki.
- Otrzymany syrop można używać przez 2 tygodnie. Pamiętaj także, aby przechowywać go w lodówce.
Tick Toc of the Clock – przepis
Wracając do naszego przepisu; dominującym destylatem jest tutaj tequila, która wraz z kwaskowym sokiem, domowym syropem imbirowym i angosturą, tworzy mocny trunek o wyjątkowym smaku, idealny dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego.
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) tequili
- 1 uncja (30 ml) soku z limonki, bądź cytryny
- 1 uncja (30 ml) syropu imbirowego
- 0,25 uncji (8 ml) angostury
- lód
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Po kolei do szejkera wlej tequilę, sok z limonki, syrop imbirowy i angosturę, a na końcu wrzuć kilka kostek lodu i solidnie wstrząśnij.
- Teraz przelej koktajl do szklanki wypełnionej lodem.
- Udekoruj kawałkiem mięty i gotowe 🙂
Inne przepisy i artykuły: