Boulevardier – drink o intensywnym, mocnym smaku i bardzo specyficznym aromacie, który powstał w Ameryce, podczas trudnych lat prohibicji na alkohol! Mimo tego, że koktajl został wynaleziony w latach 20 – 30-tych ubiegłego stulecia podczas „suchego prawa” w USA, dzięki włoskiemu Campari, posiada także europejski (włoski) akcent.
Jeśli lubisz degustować się klasycznym koktajlem z Półwyspu Apenińskiego o nazwie Negroni, powinieneś posmakować także jego „młodszego brata” – Boulevardier, o mocnym, obfitym smaku; z dodatkiem subtelnej słodyczy czerwonego wermutu. Tak naprawdę, to jedyna różnica między tymi dwoma drinkami tkwi w dominującym składniku. Otóż, Negroni przygotowuje się z ginem, a Boulevardier z kolei, z amerykańskim burbonem.
Boulevardier z burbonem
Jeśli chodzi o marki, to osobiście polecam Maker’s Mark Bourbon, Jeam Bean, Jack Daniels, ewentualnie Four Roses. Chcociaż tak naprawdę, spokojnie możesz użyć dowolnego amerykańskiego burbonu. Z kolei, wybierając wermouth, myślę, że popularne Martini Rosso „z nawiązką” spełni swoje zadania.
W momencie przygotowywania koktajlu często pojawia się pytanie: „w jakim naczyniu podawać drink”? Ja najczęściej serwuje go w średniej wielkości szklance od whiskey z kostką lodu (tej samej, którą używam do Whiskey Sour), Ale tak naprawdę to Ty wybierasz sposób, w jakim chcesz zaprezentować swoją wersję słynnego Boulevardier.
Składniki:
- 1.5 uncji (45 ml) Burbon Whiskey
- 1 uncja (30 ml) Campari
- 30 ml wermouth rosso
- kostka lodu
- skórka od pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
- Wlej burbon, Campari i wermouth do średniej szklanki.
- Dodaj jedną lub dwie kostki lodu i powoli wymieszaj łyżką barmańską.
- Udekoruj skórką pomarańczy (ewentualnie oliwką) i gotowe.
Inne przepisy na naszym blogu: