Jeśli lubisz smak kawy, to na bank przypadnie Ci do gustu przepis na kolejny koktajl – Espresso Martini.
Drink został wynaleziony wcale nie tak dawno, bo w latach 80 tych w Londynie, przez tamtejszego baristę Dicka Bradsella. Legenda głosi, że pewnego dnia słynna supermodelka Kate Moss poprosiła Dicka (pracującego w barze Fred’s Club w centrum Londynu), aby specjalnie dla niej wymyślił koktajl, który stawia na nogi i dodaje energii. Dick postanowił zatem połączyć espresso z wódką i likierem kawowym. Tak oto narodził się Espresso Martini. Nie trudno się domyślić, że trunek od razu zasmakował brytyjskiej modelce, dzięki której też, szybko zyskał światową renomę.
Espresso Martini – wyjątkowy drink z Kahlua
Wyrafinowany, o pięknej prezencji i zaskakująco mocny – tak w 3 słowach możemy opisać ów drink na bazie wódki. A ze względu na swój wygląd i sposób podawania (w kieliszku od martini), nie można go pomylić z żadnym innym koktajlem. Jak widać na zdjęciu, poza mieszanką wódki, kawy i Kahlua, na powierzchni Expresso Martini widnieje biała warstwa śmietany, która tylko dopełnia niepowtarzalny wygląd drinka i nadaje mu jedyny w swoim rodzaju charakter.
Śmietana jest opcjonalna, ale dzięki niej, trunek wygląda bardzo atrakcyjnie. Dlatego też, zachęcam Cię do przygotowania Espresso Martini w dokładnie taki sam sposób jak w poniższym przepisie.
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) wódki
- 1,5 uncji (45 ml) mocnej kawy (espresso)
- 1 uncja (30 ml) likieru kawowego (Kahlua)
- 1,5 uncji (50 ml) śmietany * (opcjonalnie)
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Dodaj wódkę, kawę, likier Kahlua i kilka kostek lodu do shakera i energicznie wstrząśnij przez kilkanaście sekund.
- Otrzymany koktajl wlej do kieliszka od martini.
- Śmietanę ubij aż do otrzymania gęstej konsystensji (ale nadal płynnej). Powoli wlewaj ją po brzegu kieliszka, tworząc osobną warstwę (najlepiej za pomocą łyżeczki). Uważaj, aby nie zmieszać śmietanki z warstwą kawową.
- Udekoruj 3 ziarnami kawy i gotowe. Smacznego 🙂
Pozostałe wpisy, które mogą Cię zainteresować: