Appletini to drink na bazie wódki, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wyróżnia się swoją prezencją na tle innych koktajli. Ten jabłkowy trunek serwuje się w wysokim, uprzednio schłodzonym kieliszku, którego można udekorować kawałkiem jabłka (zobacz zdjęcie).
Appletini – pyszny drink o smaku zielonego jabłka
Koktajl Appletini nie jest wcale aż tak trudny do przyrządzenia jak może się wydawać. Poza tym to świetna opcja, jeśli masz ochotę na coś innego niż tradycyjne Mojito, czy Pina Colada. Sądzę, że „najtrudniejszą” i najbardziej wymagającą częścią w przepisie na Appletini będzie z pewnością rozgniecenie połówki jabłka moździerzem barmańskim. Mam jednak nadzieję, że Cię to nie zniechęci, ponieważ ze względu na swój oryginalny smak, myślę, że warto trochę się potrudzić by zaskoczyć domowników nowym drinkiem 😉 A poza tym, zawsze możemy pokroić jabłko na małe kawałki, aby później łatwiej się je gniotło.
Alkohole, które użyję do przyrządzenia koktajlu, to: wódka i likier jabłkowy, które to razem świetnie się komponują z pysznym aromatem zielonego jabłka. Zdaje sobie sprawę, że jeśli nie mieszkasz blisko jakiegoś dużego supermarketu, możesz mieć problem z kupnem likieru jabłkowego. Ale nie martw się. Zawsze można go zastąpić wódką o smaku jabłkowym, a tę na pewno łatwiej będzie nam kupić, niż likier. A teraz przejdźmy do przepisu.
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) wódki (lub 60 ml wódki o smaku jabłkowym, jeśli nie masz likieru)
- 0,75 uncji (20 ml) likieru jabłkowego
- 60 ml soku jabłkowego
- pół jabłka
- lód
- kawałek jabłka do dekoracji
Przygotowanie Appletini:
- Umieść kilka kostek lodu w kieliszku, uzupełnij wodą i odstaw aby się schłodził.
- Moździerzem barmańskim rozgnieć połówkę jabłka w shakerze.
- Dodaj 3 kostki lodu, wódkę, likier jabłkowy i sok do shakera.
- Potrząśnij mocno przez kilkanaście sekund i za pomocą sitka barmańskiego przecedź drink do wcześniej schłodzonego kieliszka.
- Krawędź kieliszka udekoruj plasterkiem jabłka i gotowe 🙂
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować: