Jako, że mamy już Grudzień i za kilka dni będziemy spędzać Święta Bożego Narodzenia w gronie rodzinnym, postanowiłem zaprezentować Wam przepis na Brandy Alexander. Drink na bazie Brandy, który doskonale nadaje się do bożonarodzeniowo-sylwestrowych toastów.
Elegancki, słodki, wyrafinowany i popularny na całym świecie, koktajl Brandy Alexander składa się z 3 głównych składników: brandy, śmietany i likieru z kakao. W przeciwieństwie do innych przepisów na ten pyszny trunek, które możemy znaleźć na internecie, na moim blogu użyję likieru kakaowego domowej roboty 🙂 W zasadzie, to żadna filozofia i bez problemu Ty też możesz przygotować go w bardzo prosty sposób. Poniżej przedstawiam przepis:
Składniki:
- 4 łyżki kakao
- 3/4 szklanki wódki
- 1 puszka mleka skondensowanego
Przygotowanie likieru kakaowego:
- Dodaj mleko skondensowane i kakao do małego garnka i wymieszaj aby nie było grudek.
- Podgrzej na małym ogniu, ale nie gotuj.
- Do gorącej mieszanki dodaj wódkę i jeszcze raz podgrzej.
- Znieś z ognia i odczekaj aż ostygnie.
Brandy Alexander przepis z domowym „creme de cacao”
Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na użycie domowego destylatu, Brandy Alexander będzie charakteryzował się nieco innym smakiem i aromatem (moim skromnym zdaniem – lepszym). Ale jeśli wolisz jednak trzymać się tradycyjnej receptury, użyj po porostu gotowego likieru kakaowego creme de cacao. W internecie można kupić 0.7 litra destylatu bardzo dobrej jakości za około 50-60 złotych.
Chociaż istnieje wiele oryginalnych i słodkich drinków, Brandy Alexander to prawdziwy klejnot wśród trunków z brandy, który bez wątpienia zasługuje na uwagę. Pochodzenie koktajlu nie jest dokładnie znane, chociaż najbardziej wiarygodne źródła informują, że powstał on na początku XX wieku, podczas prohibicji na alkohol w Ameryce.
Świetność Brandy Alexander przypadła na lata 70 i 80 ubiegłego stulecia, kiedy to serwowano go niemalże w każdym barze na Manhattanie. Drink ten to „podkręcona” wersja klasycznego, ale w dużej mierze zapomnianego już koktajlu Aleksander, łącząca brandy (zamiast dżinu), krem kokosowy i śmietanę. Rolę dekoracyjną spełnia tutaj gałka muszkatołowa, którą na koniec, używa się do posypania powierzchni naszego alkoholowego napitka.
Składniki:
– 1.5 uncji (45 ml) brandy (ewentualnie koniak)
– 1 uncja (30 ml) creme de cacao (likier z kakao)
– 1 uncja (30 ml) śmietany
– gałka muszkatołowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości kieliszka dodaj parę kostek lodu i pozostaw na kilka minut, aby go schłodzić.
- Dodaj wszystkie składniki (oprócz gałki muszkatołowej) do shakera z lodem i dobrze wstrząśnij przez kilkanaście sekund.
- Opróżnij z lodu schłodzony kieliszek, a następnie wlej do niego koktajl.
- Udekoruj posypką, używając do tego gałkę muszkatołową.
Inne przepisy i artykuły, które mogą Cię zainteresować: