Gotowi na brazylijski drink Caipirinha?! Jeśli tak, to zapraszam do lektury, ponieważ na dzisiaj postanowiłem podzelić się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych koktajli. Chodzi tutaj o egzotyczny drink rodem z Brazylii, który charakteryzuje się prostotą przygotowania i intensywnym smakiem Cachaçy.
Caipirinha to orzeźwiający i zarazem mocny drink, który łączy w sobie Cachacę, sok z limonki, cukier i odrobinę wody gazowanej. Ten pyszny napój alkoholowy serwuje się w barach i restauracjach na całym świecie; również w Polsce. Mimo tego, że w Europie przyjęło się dodawać do niego odrobinę wody gazowanej, tak naprawdę tradycyjna brazylijska receptura nic o niej nie wspomina! Oryginalny przepis a ten prosty drink łączy w sobie tylko 3 składniki. Oto one: destylat z trzciny cukrowej, sok z limonki i biały cukier.
Caipirinha – brazylijski drink z limonką
Spis Treści
ToggleW Internecie można znaleźć naprawdę wiele przepisów, ale większość z nich pomija bardzo ważny fakt! Otóż, żadko wspomina się o tym, aby usuwać z limonki jej białą środkową części (tzw. albedo), która nadaje drinkom niepożądany gorzki smak. Dlatego też, ja w moich przepisach zawsze radzę pozbywać się albedo, za każdym razem gdy „mamy do czynienia” z cytrusowym koktajlem (np. Mojito, lub Moscow Mule).
Podobnie jak pisco w Chile i wódka w Polsce, cachasa (po portugalsku „cachaça”) to narodowy alkohol Brazylijczyków. Nie dziwota zatem, że w kraju samby stawia się go na stole na każdym mniej, lub bardziej formalnym przyjęciu w gronie znajomych. Do przygotowania Caipirini możesz użyć dowolnej marki cachacy, którą znajdziesz w supermarkecie. Te najbardziej znane i zarazem dostępne w naszym kraju to: CanaRio, Cachaca 51, Pitu. W tym przepisie użyję Cachaçę 51, która jest jedną z moich ulubionych 🙂
Caipirinha – przepis
Caipirinha to prosty drink, który początkowo był przygotowywany przez robotników na plantacjach trzciny cukrowej w Brazylii. Z czasem, drink zyskał popularność wśród wszystkich warstw społecznych i stał się symbolem brazylijskiego stylu życia i gościnności. Dziś jest serwowany w barach i restauracjach na całym świecie i wyróżnia się głębokim aromatem i smakiem.
Caipirinha jest znana ze swojego intensywnego cytrusowego smaku, który jest równoważony słodkością cukru i mocą cachaçy. Jest to idealny koktajl na upalne dni i nocne imprezy. Przekonaj się o tym sam@! Przepis znajdziesz poniżej:
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) cachacy
- 1 limonka pokrojona na ćwiartki
- 3 łyżeczki białego cukru
- kruszony lód
- gazowana woda mineralna (opcjonalnie)
- 1-2 plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
- Pokrój limonkę na ćwiartki, a następnie małym nożykiem usuń białą część (albedo) z jej środka.
- Do średniej wielkości szklanki dodaj oczyszczone kawałki limonki i cukier.
- Używając możdżenia barmańskiego, delikatnie naciskaj owoc, aby wycisnąć z niego sok (nie miażdż limonki).
- Dodaj cachacę i wszystko razem wymieszaj łyżką barmańską.
- Następnie dodaj pokruszony lód, odrobinę wody gazowanej i ponownie wymieszaj koktajl. W razie potrzeby dodaj jeszcze więcej pokruszonego lodu, aż do wypełnienia szklanki.
- Ostatnim krokiem jest udekorowanie naszego brazylijskiego drinka plasterkiem limonki.
Caipirinha – trochę historii
Jedna z najbardziej prawdopodobnych teorii mówi, że po raz pierwszy przygotowano drink Caipirinho-podobny już w XIX! Dokonali tego brazylijscy rolnicy, szukając prostego i taniego lekarstwa na trapiące ich przeziębienia i dolegliwości. Sok z limonki był używany wówczas jako środek przeciwskurczowy i witaminowy, cukier pomagał łagodzić gorączkę, a cachaça, (ze względu na swoje właściwości dezynfekujące), przeciwdziałała infekcjom.
Inna teoria przypisuje początki Caipirinha z regionem Piracicaba w stanie São Paulo, gdzie robotnicy z plantacji trzciny cukrowej łączyli cachaçę z limonką i cukrem, przygotowując w ten sposób orzeźwiająco-krzepki drink po ciężkim dniu pracy. Słowo „caipira” w języku portugalskim dosłownie oznacza „wiejski„, co może wskazywać na wiejskie korzenie tego koktajlu.
Co to jest Cachaca?
Cachaça to brazylijski destylat z wysoką zawartością alkoholu (około 35%), który produkuje się z fermentowanego soku pozyskiwanego z trzciny cukrowej. Jest to jeden z najbardziej popularnych alkoholi w Brazylii i stanowi kluczowy składnik wielu koktajli, jak Caipirinia z Morwą i inne.
Choć cachaça jest często porównywana do rumu, to jednak różni się od niego sposobem produkcji. Otóż, większość rumów jest destylowana z melasy, czyli subproduktu pochodzącego z cukru. Cachaça, z kolei, jest elaborowana bezpośrednio z soku z trzciny cukrowej, co daje jej charakterystyczny, unikalny smak i aromat.
Likier Cachaça jest produkowany już od ponad 400 lat! Warto także zaznaczyć, że istnieją dwie główne odmiany: „branca” (biała) i „amarela” (żółta). Biała cachaça jest zazwyczaj butelkowana bezpośrednio po destylacji; posiada mocniejszy smak i wyrazisty aromat. Z kolei odmiana żółta leżakuje w beczkach drewnianych! Proces ten nadaje jej głębszego smaku z wyrazistymi nutami drewna, oraz pięknego złocistego koloru.
Inne przepisy: