Aperol Sour to nic innego jak mieszanka słodko-gorzkiego likieru ze słonecznej Italii, wraz z kwaskowymi cytrusami i słodyczą syropu cukrowego. Piękną kompozycję (jak w przypadku większości drinków typu sour) uzupełnia apetyczna pianka. W skład klasycznego przepisu na Aperol Sour, oprócz włoskiego likieru, wchodzą: sok z limonki, lub pomarańczy, syrop cukrowy i białko jaja (opcjonalnie). Jak już wyżej napisałem, białko dodaje naszemu drinkowi gładkości i atrakcyjnej pianki. Osobiście, zamiast jajka, wolę korzystać z albuminy (suszone białka), a to dlatego, ponieważ proszek nie nadaje koktajlom (w mojej opinii) nieprzyjemnego zapachu. No ale to tylko moje prywatne zdanie. Wybój jak zawsze należy do Ciebie.
Aperol Sour – Przepis
Drink Aperol Sour to jeden wielki kontrast, w którym „spotykają i uzupełniają się” 3 smaki: słodkość, gorycz i kwasowość. A to z kolei sprawia, że obok Aperol Spritz, jest to jeden z moich ulubionych szybkich i prostych koktajli. Polecam!
Składniki:
2 uncje (60 ml) Aperolu
0.8 uncji (20 ml) świeżego soku z limonki (cytryny)
0.8 uncji (20 ml) świeżego soku z pomarańczy
0.5 uncji (15 ml) syropu cukrowego
białko z jednego jajka, lub 2 łyżeczki albuminy (opcjonalnie)
kostki lodu
kawałek skórki/plaster cytryny, lub pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
Do shakera koktajlowego wrzuć trochę lodu i w kolejności: Aperol, soki, syrop cukrowy i opcjonalnie białko (ewentualnie albuminę).
Zamknij shaker i energicznie szejkuj przez około 15 sekund.
Przelej koktajl bez lodu do schłodzonej szklanki typu Old Fashioned.