Michelada – z piwem i sokiem pomidorowym

Strona główna » Blog » Michelada – z piwem i sokiem pomidorowym
Michelada to popularny meksykański trunek na bazie piwa, który (jak się uprzemy) możemy porównać do tej słynnej Krwawej Mary. Klasyczna „Miczelada” to prosty drink, który łączy piwo z sokiem pomidorowym, angielskim sosem Worcestershire, limonką, i pikantnymi przyprawami. Jak nietrudno się domyślić, taka mieszanka tworzy koktajl o dość unikalnym smaku. Doczytałem nawet gdzieś tam w Internecie, że piwny drink Michelada, poleca się na kaca; chociaż ja tam wolę rosół 😉
 
Ciekawostka: Dzisiejszy napitek w Ameryce Południowej jest niebywale popularny, szczególnie latem, ponieważ świetnie orzeźwia w upalne dni, ma stosunkowo mało kalorii (około 100 na szklankę), a do tego gasi pragnienie. Właściwie to w Chile i w Brazylii zamówimy go bez problemu w większości restauracji i barów.
 

Michelada – przepis

michelada

Oryginalny przepis na drink Michelada, oprócz piwa, soku pomidorowego i sosu Worcestershire, zawiera przyprawę Tajin – meksykańska mieszanka ziół, którą używa się także w kuchni. I tak; przyprawą Tajin śmiało można posypać mango, arbuza, ananasa czy ogórka; doda im pikantnego smaczku. Można ją również używać do warzyw, mięsa, ryb i owoców morza – granicą tutaj jest tylko nasza wyobraźnia. W Meksyku, Tajin często stosuje się jako dodatek do różnych rodzajów street food, takich jak elote (grillowana kukurydza na kolbie), czy do różnych napojów, jak chociażby Mezcalita.

Do przygotowania Michelady użyję dobrze nam znanego piwa Corona, chociaż w sumie możesz wybrać piwo które najbardziej Ci smakuje. Nasze polskie jasne browary także świetnie sie spiszą. Wybór należy więc do Ciebie.

Przepis:

  • jasne piwo Corona lub podobne
  • 160 ml soku z pomidorów
  • 1 uncja (30 ml) soku z limonki
  • 4-6 kropli sosu angielskiego Worcestershire
  • 3-5 krople sosu Tabasco
  • przyprawa Tajin jako crust do dekoracji brzegów szklanki
  • drobne kostki lodu
  • kawałek limonki
  • opcjonalnie 2-3 krople Maggi

Przygotowanie:

  1. Na małym talerzu wsyp przyprawę Tajin. Brzegi szklanki/kufla zwilż limonką i połóż na talerzyku. Przyprawa powinna przylepić się do brzegów szkła.
  2. Następnie dodaj do szklanki/kufla lód, sok z limonki oraz sosy według uznania. Na koniec dolej piwo tak do 3/4 pojemności szkła i pomału zamieszaj.
  3. Michelada jest już prawie gotowa. Na sam koniec dolej sok pomidorowy i ostrożnie wymieszaj (pamiętaj, że piwo zwiera gaz – nie mieszaj zbyt mocno).
  4. Drink jest już gotowy, ale jeśli chcemy, możemy dodatkowo udekorować go kawałkiem limonki. Na zdrowie!

*W zależności od regionu Meksyku, ostateczna kompozycja smakowa koktajlu może się nieco różnić. Warto pamiętać, że końcowy smak zależy przede wszystkim od naszych indywidualnych preferencji! Niektóre wersje drinku Michelada mogą zawierać dodatkowe składniki takie jak soki owocowe, pieprz, czy nawet krewetki, z kolei inne mogą nie odbiegać od tradycyjnego przepisu! 😮 Jak już napisałem wyżej, wszystko zależy od naszego indywidualnego gustu.

Inne przepisy:

 

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Michelada
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *