Masz apetyt na coś zupełnie nie z tej ziemi? Jeśli tak, to czytaj dalej, bo właśnie przygotowałem dla Ciebie specjalny przepis na mrożone Mango Daikiri z miąższem.
Niedawno na moim blogu pojawił się przepis na Truskawkowe Daikiri! Ku mojej uciesze, okazało się, że wielu z Was bardzo zasmakował ten drink, ponieważ dostałem sporo e-maili z podziękowaniami 🙂 Super! Bardzo się cieszę, że mogłem pomóc i zachęcić do eksperymentowania z alkoholami w domu! Wasze wiadomości również bardzo mnie zmotywowały do dalszego rozwoju mojego bloga z koktajlami i dlatego dzisiaj postanowiłem podzielić się nowym przepisem na Mango Daikiri.
Mango Daikiri z dorzałego owocu
Dlaczego właśnie wybrałem mango? Ano dlatego, że jest to jeden z moich ulubionych owoców egzotycznych i dlatego, że jego smak jest po prostu wyjątkowy. Ale tylko pod warunkiem, gdy owoc jest dojrzały (skórka musi być w kolorze żółto-pomarańczowym).
Oszczędźmy na cukrze!
Mango Daikiri doskonale pasuje jako chill’outowy drink na wakacje, czy imprezkę! Absolutnie nie ma przeszkód, aby ów koktajl z rumem przyrządzić zawsze gdy pod ręką mamy dojrzałe mango. Ja również staram się dodawać do niego jak najmniej cukru, bo przecież wiadomo, że im go mniej, tym lepiej dla zdrowia 😉 Zalecam zatem, aby do przyrządzenia Mango Daiquri wybierać tylko okazałe i miękkie owoce, ponieważ im są bardziej dojrzałe, tym słodsze. A to z kolei oznacza, że będziemy mogli „oszczędzić” na cukrze.
Oprócz rumu, triple sec, soku z limonki i odrobiny syropu cukrowego, do mojego przepisu na Mango Daikiri dodaję nieco kruszonego lodu. W ten sposób nasz koktajl zyska naprawdę atrakcyjną dla oka gęstą konsystencję. Na koniec dodam, że samo przygotowanie naszego dzisiejszego bohatera jest „proste jak drut” i nie można się w niczym pomylić. Po prostu dodajemy wszystkie składniki do blendera, mieszamy i gotowe. Proste prawda? A teraz do dzieła!
Składniki do przygotowania 3 drinków:
– 3.5 uncje (105 ml) białego rumu
– 1.5 uncji (45 ml) triple sec
– 1.5 uncji (45 ml) soku z limonki
– 1 dojrzałe mango pokrojone na kawałki
– 1.5 uncji (45 ml) syropu cukrowego (jeśli owoc jest mało dojrzały, możesz dodać nieco więcej)
– 1 pełna filiżanka kruszonego lodu
– kilka listków mięty do dekoracji
Sposób przyrządzania:
- Najpierw należy schłodzić kieliszki, w których zaserwujemy nasze Mango Daikiri. Dzięki temu, lód zawarty w naszym mrożonym drinku będzie się wolniej topił.
- Dodajemy do blendera pokrojone w kostkę mango, sok z limonki i rum, triple sec, cukier i miksujemy przez około 20 sekund.
- Teraz dodajemy kruszony lód i miksujemy jeszcze raz przez kolejne 10-20 sekund.
- Przelewamy koktajl do schłodzonych kieliszków, dekorujemy listkami mięty i gotowe 🙂
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować: