Caipiroska to prosty i zarazem pyszny brazylijski drink, który jest odmianą popularnego koktajlu: Caipirinha; z taką różnicą, że zamiast cachacy z czciny cukrowej, wykorzystuje się wódkę. Ciekawostką jest tutaj fakt, że nazwa Caipiroska jest kombinacją słów „Caipiri+” i „roska” (słowo „roska” to skrócona forma „roskova”, co w niektórych językach słowiańskich oznacza „wódka”). Jako ciekawostkę dodam, że słowo „Caipira” po portugalsku oznacza „wiejski”. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Caipiroska – historia drinka
Historia tego drinka z wódką tak naprawdę nie jest klarowna. Jak podają różne źródła, przepis prawdopodobnie powstał w Brazylii w latach 80-tych XX wieku. Są to czasy, kiedy w Ameryce Południowej wyraźnie rosło zainteresowanie importowaną wódką z Europy. A ponieważ koktajle z cachacą były już wówczas bardzo popularnymi trunkami, naturalnym krokiem było tworzenie nowych napitków „metodą prób i błędów„. Caipiroska, czyli (według wielu barmanów) Caipirinha z wódką, szybko zdobyła uznanie, zarówno w Brazylii, jak i na całym świecie; głównie dzięki swej prostocie, orzeźwiającemu smakowi i eleganckiej aparencji.
Caipiroska – przepis
Istnieje wiele różnych przepisów na drink Caipiroska. Są barmani, którzy do tradycyjnej receptury dodają przeróżne owoce. Jedną z najpopularniejszych wersji jest na przykład Caipiroska truskawkowa, której przepis znajdziesz na tym blogu. W poniższym wpisie skupimy się jednak na tym tradycyjnym wariancie, bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 2.5 uncje (75 ml) wódki
- 1 świeża limonka
- 2 łyżeczki cukru (lub więcej, zależnie od preferencji)
- woda gazowana do wypełnienia
- kruszony lód
- plaster limonki i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
-
Pokrój limonkę na małe kawałki, umieść w szklance i dodaj cukier.
-
Używając muddlera (lub końca drewnianej łyżki), zgnieć limonkę razem z cukrem, aż puszczą soki. Nie miażdż!
-
Teraz wlej wódkę i wsyp kruszony lód do szklanki.
-
Wymieszaj wszystko razem przy użyciu łyżki barmańskiej. Uzupełnij wodą gazowaną.
-
Udekoruj limonką i miętą.
-
Podawaj od razu. Caipiroska smakuje najlepiej, gdy jest serwowana natychmiast po przygotowaniu.
*Przed przygotowaniem koktajlu, polecam obrać limonkę z białej, wewnętrznej narośli, tzw. albeldo, która odpowiedzialna jest za niepożądaną gorycz!
Inne przepisy: