Caipiroska z Wódką

Strona główna » Blog » Caipiroska z Wódką

Caipiroska to prosty i zarazem pyszny brazylijski drink, który jest odmianą popularnego koktajlu: Caipirinha; z taką różnicą, że zamiast cachacy z czciny cukrowej, wykorzystuje się wódkę. Ciekawostką jest tutaj fakt, że nazwa Caipiroska jest kombinacją słów „Caipiri+” i „roska” (słowo „roska” to skrócona forma „roskova”, co w niektórych językach słowiańskich oznacza „wódka”). Jako ciekawostkę dodam, że słowo „Caipira” po portugalsku oznacza „wiejski”. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Caipiroska – historia drinka

drink caipiroska

Historia tego drinka z wódką tak naprawdę nie jest klarowna. Jak podają różne źródła, przepis prawdopodobnie powstał w Brazylii w latach 80-tych XX wieku. Są to czasy, kiedy w Ameryce Południowej wyraźnie rosło zainteresowanie importowaną wódką z Europy. A ponieważ koktajle z cachacą były już wówczas bardzo popularnymi trunkami, naturalnym krokiem było tworzenie nowych napitków „metodą prób i błędów„. Caipiroska, czyli (według wielu barmanów) Caipirinha z wódką, szybko zdobyła uznanie, zarówno w Brazylii, jak i na całym świecie; głównie dzięki swej prostocie, orzeźwiającemu smakowi i eleganckiej aparencji.

Caipiroska – przepis

Istnieje wiele różnych przepisów na drink Caipiroska. Są barmani, którzy do tradycyjnej receptury dodają przeróżne owoce. Jedną z najpopularniejszych wersji jest na przykład Caipiroska truskawkowa, której przepis znajdziesz na tym blogu. W poniższym wpisie skupimy się jednak na tym tradycyjnym wariancie, bez żadnych dodatków.

Składniki:

  • 2.5 uncje (75 ml) wódki
  • 1 świeża limonka
  • 2 łyżeczki cukru (lub więcej, zależnie od preferencji)
  • woda gazowana do wypełnienia
  • kruszony lód
  • plaster limonki i mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pokrój limonkę na małe kawałki, umieść w szklance i dodaj cukier.

  2. Używając muddlera (lub końca drewnianej łyżki), zgnieć limonkę razem z cukrem, aż puszczą soki. Nie miażdż!

  3. Teraz wlej wódkę i wsyp kruszony lód do szklanki.

  4. Wymieszaj wszystko razem przy użyciu łyżki barmańskiej. Uzupełnij wodą gazowaną.

  5. Udekoruj limonką i miętą.

  6. Podawaj od razu. Caipiroska smakuje najlepiej, gdy jest serwowana natychmiast po przygotowaniu.

*Przed przygotowaniem koktajlu, polecam obrać limonkę z białej, wewnętrznej  narośli, tzw. albeldo, która odpowiedzialna jest za niepożądaną gorycz!

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Caipiroska
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *