Mango Delight to drink na bazie wódki z kawałkami owocu, który znakomicie nadaje się jako deser po posiłkach. Koktajl ten powstał w 2011 roku, kiedy to eksperymentowałem w domu, przygotowując różnego tyku napoje alkoholowe i akurat miałem w domu pod ręką dojrzałe pomarańczowe mango.
Ów napój alkoholowy można także przygotować z lodami o smaku mango, jednak ja osobiście wolę dodać do niego świeżutkiego owocu. Mango Delight, podobnie jak Pina Colada, czy Czarny Rosjanin to drink słodki, a poza tym bardzo gęsty i sycący. Dlatego też idealnie sprawdza się w roli deseru po obiedzie, czy kolacji.
W moim przepisie używam wódki, triple sec (Cointreau) i soku z ananasa. Sądzę, że te 3 składniki z połączeniu dają naprawdę ciekawy rezultat! Nie przejmuj się jeśli akurat nie masz wódki w domu, bo ewentualnie możesz zamienić ją na przykład na rum. W ten sposób koktajl zyska nieco inny aromat, ale smak nadal będzie nie z tej ziemi. A teraz przechodzimy do przepisu 🙂
Składniki na 2 koktajle:
– 3 uncje (90 ml) wódki
– 2.5 uncje (75 ml) soku z ananasa
– 1 un (30 ml) Cointreau
– 1 un (30 ml) sok z limonki
– 0.7 un (20 ml) syrop cukrowy do smaku
– 1 całe mango (zalecam wstawić do zamrażarki na godzinkę)
– mała szklanka kruszonego lodu
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie tego trunku jest bardzo proste. Po prostu dodaj wszystkie składniki do miksera.
- Miksuj wszystkie składniki przez 30 sekund, a następnie przelej do małych kieliszków koktajlowych.
- Dodaj kilka kawałków posiekanego mango na wierzch drinka.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:
Super przepis, sprawdziłsię w naszym sklepie! Zapraszamy!