Pina Colada to koktajl, który kojarzy się nam z imprezą, szumem morza, muzyką i dobrą przygodą. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten egzotyczny drink łączy w sobie typowo wakacyjne smaki: kokos + ananas.
Podobnie jak Negroni, czy Mojito, również i drink PinaColada to jeden z najpopularniejszych alkoholowych trunków na świecie, który „podobno” smakuje najlepiej podczas letnich prywatek 🙂 Ten kremowy koktajl zyskał szybko na sławie już w 1979 roku, po tym jak Rupert Holmes zaśpiewał piosenkę: „The Piña Colada song” i można powiedzieć, że tym samym rozpoczął jego „erę”, która trwa po dziś dzień.
Drink Pina Colada
Spis Treści
TogglePrzygotowanie Pina Colada jest naprawdę łatwe i nie wymaga szejkera barmańskiego. Należy po prostu dodać wszystkie składniki do blendera, zmiksować i voila! Jako, że osobiście wolę drinki, w których wyraźnie wyczuwalny jest alkohol, postanowiłem dodać do mojej wersji Pinia Colady nieco więcej Malibu! Oczywiście jest to kwestia gustu, dlatego zalecam, aby każdy z was popróbował ze składnikami i wybrał taką wersję, która mu najbardziej odpowiada 🙂
W poniższym przepisie dorzucam także kilka kostek lodu, aby dać mojej Pina Coladzie konsystencję smoothie!
Składniki:
– 2.5 uncje (75 ml) rumu kokosowego (Malibu)
– 1.5 oz (45 ml) mleka kokosowego
– 2.5 oz (75 ml) soku z ananasa
– 3 kostki lodu
– liść od ananasa i wisienka dla dekoracji
Pina Colada – przygotowanie:
- Do blendera dodaj: kostki lodu, Malibu, mleko kokosowe i sok ananasowy.
- Miksuj kilkadziesiąt sekund aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
- Wlej całą zawartość (bez piany) do wysokiej szklanki.
- Udekoruj koktajl liściem od ananasa i wiśnią konserwową.
Pina Colada – kiedy spożywać?
Piña Colada, jako że jest tropikalnym koktajlem, najlepiej sprawdzi się w gorące, słoneczne dni, szczególnie na wakacjach. Można ją także pić na imprezach, lub spotkaniach towarzyskich, kiedy chcesz zaoferować gościom coś egzotycznego, wyjątkowego i intrygującego.
Wiele osób uważa, że Piña Colada to idealny drink popołudniowy, lub wieczorny (imprezowy). Jednak tak naprawdę nie ma zasad mówiących, kiedy dokładnie należy go pić. Tak na prawdę zależy to od twoich osobistych preferencji i okoliczności.
Jaki rum do Pina Colady?
Wybór rumu do Piña Colady może znacznie wpłynąć na jej smak. Mimo tego, że w moim przepisie postawiem na Malibu, to nie znaczy, że nie możesz wybrać innego destylatu. Tak naprawdę wybór należy do Ciebie i do Twoich preferencji. W swoim przepisie na Pina Coladę możesz na przykład wymieszać 2 różne rumy. Poniżej podaję kilka możliwości, które możesz rozważyć:
-
Biały rum: Jest to zazwyczaj najpopularniejszy wybór do Piña Colady. Biały rum jest zwykle łagodniejszy i mniej skomplikowany w smaku niż ciemny rum, co pozwala na lepsze zbalansowanie słodkości ananasa i kremu kokosowego. Popularne marki to Bacardi Superior lub Havana Club Añejo Blanco.
-
Złoty rum: Jeśli wolisz trochę bardziej rozbudowany smak rumu, możesz spróbować złotego rumu. Jest ciemniejszy i bogatszy w smaku niż biały rum, co może dodać głębi koktajlowi. Appleton Estate Reserve Blend czy Mount Gay Eclipse to znane marki złotego rumu.
-
Ciemny rum: Ciemny rum, taki jak Kraken Black Spiced Rum lub Myers’s Original Dark Rum, może dodać Twojej Piña Coladzie intensywnego, bogatego smaku. To dobra opcja, jeśli chcesz, aby rum był bardziej wyraźny w koktajlu.
-
Kokosowy rum: Dla dodatkowego smaku kokosa, możesz spróbować rumu kokosowego, takiego jak Malibu. Ale pamiętaj, że kokosowy rum dodaje dodatkowej słodkości drinkom
Którykolwiek rum wybierzesz, pamiętaj, że kluczem jest równowaga pomiędzy składnikami, więc eksperymentuj, aby znaleźć swoje idealne proporcje! I jeszcze jedno. Nie zapomnij podzielić się z nami Twoim doświadczeniem.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować: