Old Cuban to elegancki koktajl z kubańskim rodowodem, który zyskał na popularności w ostatnich latach, szczególnie w krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych. „Stary Kubańczyk” to połączenie rumu, mięty, cytryny, angostury, cukru trzcinowego oraz szampana; składniki które nadają mu wyjątkowego smaczku i bukietu aromatycznego nie z tej ziemi. W dzisiejszym wpisie przybliżę Ci historię i przepis na Old Cubana, oraz podzielę się kilkoma spostrzeżeniami dotyczącymi jego przygotowania i prezentacji. Lecimy…
Old Cuban – kilk słów o drinku
Jak podają przeliczne źródła, drink Old Cuban został wymyślony w latach 90-tych ubiegłego wieku, przez panią Audrey Saunders – jedną z najbardziej wpływowych barmanek na świecie, która swego czasu zrewolucjonizowała wiele drinków. Nasz dzisiejszy bohater to połączenie kubańskiego rumu, mięty, cytryny i angostury z oryginalnym francuskim szampanem, który co tu dużo debatowć – zniewala smakiem i aromatem. Dzięki swoim składnikom ten prosty drink szybko spodobał się smakoszom koktajli i jak burza pojawił się w manu w barach i restauracjach na całym świecie, także w Polsce. A teraz, aby już nie przedłużać, przejdę od razu do przepisu:
Składniki:
- 45 ml (1.5 uncji) rumu
- 20 ml (0.7 uncji) soku z cytryny
- 15 ml (0.5 uncji) syropu cukrowego
- 6-7 listków mięty
- 30 ml (1 uncja) szampana
- kilka kropel angostury wedle gustu
- Mięta i skórka cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W szejkerze barmańskim zmieszaj rum, sok z cytryny, syrop i miętę.
- Dodaj lód i wstrząśnij mocno.
- Przelej do kieliszka od martini i dodaj kilka kropli angostury.
- Dopełnij szampanem.
- Udekoruj miętą i skórką cytrynową.
Przepis na Old Cuban – wskazówki:
- Przed przygotowaniem Old Cuban, upewnij się, że wszystkie składniki są dobrze schłodzone, w szczególności szmapan!
- Użyj dobrego jakościowo rumu, aby podkreślić smak i aromat naszego drinka z rumem.
- W świecie koktajli, dekoracja to bardzo istotny element prezentacji Old Cuban. Nie zapomnij skorzystać z mięty i skórki cytrynowej, aby nadać mu apetyczny i nęcący wygląd. A teraz, do dzieła!
Inne przepisy: