Amaretto Sour to jeden z tych klasycznych drinków, który od wieków cieszy się uznaniem płci pięknej, dzięki jego oryginalnemu migdałowemu smakowi i aromacie.
Kwaśne Amaretto Sour:
Kluczem do przygotowania pysznego Amaretto Sour są jego składniki, a przede wszystkim ten najważniejszy – oryginalny włoski likier migdałowy Disaronno, którego można kupić w każdym większym sklepie z alkoholami, lub supermarkecie. Istnieje wiele tańszych wersji Disaronno, jednak ja osobiście polecam użycie oryginalnego likieru, którego sposób w jaki się go przygotowuje utrzymywany jest w tajemnicy już od 1525 roku!
Ponieważ Disaronno zawiera „tylko” 28% alkoholu, wielu barmanów zaleca dodać również jedną uncję (30 ml) burbonu, lub whiskey podczas przygotowania kwaśnego Amaretto. Ja osobiście jednak wolę użyć więcej Disaronno i nie wzmacniać naszego drinka innym rodzajem alkoholu, by później nie okazał się zbyt mocny 😉
Składniki:
– 2.5 uncje (75 ml) Amaretto (Disaronno)
– 1.5 un (45 ml) soku z cytryny
– 0.3 un (10 ml) cukru w płynie (wedle gustu)
– białko jajka
– kostki lodu
– kawałek pomarańczy lub wiśni do dekoracji
Przygotowanie:
- Włóż 3 kostki lodu do szakera.
- Dodaj Disaronno, sok z cytryny, cukier i białko jajka.
- Energicznie wstrząśnij aż utworzy się piana (około 15-20 sekund) .
- Serwuj w szklance od whiskey z lodem.
- Udekoruj dodając kawałek pomarańczy lub/i wiśni konserwowej 🙂
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować: