Sidecar

Strona główna » Blog » Sidecar


Drink Sidecar przygotowuje się na bazie koniaku, likieru pomarańczowego (Cointreau), oraz soku z cytryny. Różne źródła imformują, że koktajl został wynaleziony już podczas I wojny światowej w Paryżu.

Sidecar to dość mocny drink, dlatego też polecam go tym osobom, które gustują w wytrawnych, solidnie nasyconych alkoholem smakach. Trunek w tym roku obchodzi 100-lecie istnienia (oficjalna data to 1922), chociaż chodzą pogłoski, że tak naprawdę został wymyślony już podczas I wojny światowej przez amerykańskiego oficera.

Drink Sidecar – 100 letnia historia

sidecar drink

Legenda głosi, że podczas niespodziewanego nalotu wroga, jeden z dowódców amerykańskich wojsk znalazł schronienie w przyczepie motocyklowej. Akurat los tak chciał, że stało się to po wypiciu kilku kolejek koktajlu, którego główny składnik stanowił koniak. A że kufer motocyklowy po angielsku to Sidecar, nasz oficer postanowił tak właśnie nazwać nowo powstały trunek.

Jak już wspomniałem wyżej, główne składniki naszego dzisiejszego bohatera to: Koniak, Triple Sec y sok z cytryny (ja lubię z limonką ;)). Drinki z koniakiem z reguły wychodzą dość mocne, przez co na pewno nie wszystkim zasmakują. Mimo tego, gorąco polecam spróbować drink Sidecar, ponieważ jego niepowtarzalny aromat i kwaskowy smak potrafią mile zaskoczyć. Przepis poniżej:

Składniki na jeden mały kieliszek:

  • 1 uncja (45 ml) koniaku
  • 0.7 uncji (20 ml) Cointreau
  • 0.5 uncji (15 ml) soku z cytryny
  • 0.3 uncji (10 ml) syropu cukrowego (opcjonalnie)
  • kawałek cytryny do zwilżenia brzegu kieliszka
  • skórka od pomarańczy
  • lód

Przygotowanie:

  1. Schłódź kieliszek pozostawiając go na 30 minut w zamrażarce.
  2. Do shakera barmańskiego dolej: koniak, triple sec, sok z cytryny, syrop cukrowy (opcjonalnie), dodaj lód i silnie potrząśnij.
  3. W międzyczasie wysyp trochę cukru na płytki talerzyk, zwilż brzeg kieliszka cytryną i nanurz go w cukrze. Strzep nadmiar cukru.
  4. Przelej koktajl do zimnego kieliszka, weź skórkę od pomarańczy (tzw. zest) w rękę i dla dodatkowego aromatu wyciśnij jej soki nad koktajlem. Wrzuć skórkę do drinka. Gotowe 🙂

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Sidecar
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *